STOWA Congreskrant – Monitoringscongres 2016

De hele krant lezen? Klik op de afbeelding!

De hele krant lezen? Klik op de afbeelding!

 

3 congreskranten
In Nederland zijn we druk bezig met het verbeteren van de waterkwaliteit. Dat moet onder andere ivm de Kaderrichtlijn Water (KRW). Maar natuurlijk zijn er genoeg andere redenen waarom we schoon oppervlaktewater willen. Om de waterkwaliteit en de ecologie te verbeteren, nemen we maatregelen. We leggen bijvoorbeeld natuurvriendelijke oevers aan. Maar… werken onze maatregelen wel? Misschien werken andere maatregelen wel beter, of misschien moeten we onze doelen bijstellen? Om dit helder te krijgen, is het belangrijk dat we goed monitoren. We moeten gegevens verzamelen die ons verder helpen. Maar wat meten we dan, hoe meten we en hoe vaak meten we?

Niet zomaar een Monitoringcongres
Monitoring is helaas nog niet vanzelfsprekend, ‘want het kost geld’. Dat vinden bestuurders bij de waterschappen uiteraard een groot minpunt. Maar: ‘Uiteindelijk levert monitoring vooral geld op’, zeggen ecologen en wetenschappers. ‘Hoe meer we leren, hoe minder verlies we leiden op inefficiënte maatregelen, en hoe meer we terugverdienen door effectieve en kostenefficiënte maatregelen.’

Dubbele Woordwaarde in samenwerking met….
Over al dit soort zaken ging het STOWA Monitoringcongres van 19-21 april 2016 in Burgers Zoo, Arnhem. Samen met tekstcollega Bert-Jan van Weeren (Tekst en Van Weeren) en samen met Laila Veerman (Shapeshifter.nl) maakte ik drie congreskranten. Daarbij begeleidde ik ook de conceptontwikkeling en zorgde ik voor het projectmanagement (planning interviews, planning met drukker, fotografen, etc.)

Ook schreef ik met Bert-Jan de nieuwspagina op www.stowacongres.nl vol. Kijk maar!

Categorieën

Opdrachtgever

STOWA